بررسی عوامل مؤثر بر شکاف بهره وری سیستم های آبیاری در کشاورزی با استفاده از رهیافت اکساکا- بلیندر

*زهرا غفاري مقدم ، ابراهیم مرادي و سایر همکاران

۱۳۹۹/۰۳/۲۰

بررسی عوامل مؤثر بر شکاف بهره وری سیستم های آبیاری در کشاورزی با استفاده از رهیافت اکساکا- بلیندر

 

چکیده

سابقه و هدف: با توجه به شرایط اقلیمی و بازدهی پایین آبیاری در کشورایران که از نظر اقلیمی یک کشور خشک محسوب میشود،باعث تشویق و ترغیب کشاورزان برای ترویج آبیاری مدرن، امری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه  تلاش بر این است که  تاثیر  روش های آبیاری مدرن بر بهره وری کشاورزی در میان کشاورزان استان کرمان مؤثر بوده است و هم چنین تفاوت بهره وری کشاورزی بین استفاده کنندگان از روش های آبیاری مدرن و سنتی تحت تأثیر چه فاکتورهایی می باشد را مورد بررسی قرار دهیم.

مواد و روش ها: در این مطالعه با استفاده از روش تجزیه اکساکا بلیندر و تابع تأثیر، بهره وری کشاورزی در دو سیستم آبیاری سنتی وآبیاری مدرن مورد بررسی قرار گرفت. و سپس داده ها با استفاده از نرم افزار Stata مورد تجزیه وتحلیل قرار دادیم.

یافته ها: نتایج مدل تجزیه نشان می دهد که سهم عوامل توضیح 17 – درصد و سهم عوامل غیرقابل توضیح 19 - درصد است و نتایج روش تابع تأثیر نشان می دهد در دهک بالا فاکتورهایی همچون نوع بذر مورداستفاده، میزان بذر و ماشین آلات و در دهک های پایین نیروی کار خانوادگی در قسمت غیرقابل توضیح عامل تفاوت در بهره وری می باشد.

نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد سهم عوامل غیرقابل توضیح نسبت به عوامل توضیحی بیش تراست و سیستم سنتی دسترسی کم تری به منابع پربازده  دارند و استفاده از سیستم های مدرن آبیاری، بهره وری و تولیدات محصول نهایی کشاورزی را افزایش می دهد. بنابراین باتوجه به نتایج حاصل از این بررسی سیستم آبیاری می توان سطح تولید را ارتقا بخشید

 

 

مقدمه

بهره وری در بخش کشاورزی یکی از مهم ترین. فاکتورهای توسعه پایدار محسوب میشود که عموماً در کشورهای درحال توسعه مانند ایران علی رغم توانمندی های بالقوه کشاورزی به دلیل بهره وری پایین، بخش کشاورزی اقتصادی و مقرون به صرفه  نیست. بهره وری عامل کلیدی است که باعث می شود بتوان در بخش کشاورزی از طریق ترکیب بهینه منابع در اختیار، فناوری تجهیزات، فنّاوری پیشرفته،فناوری ادوات و ... ارزش افزوده ایجاد کرد. از مطالعات انجام شده در زمینه تفاوت در بهره وری کشاورزی می توان به مطالعه اسنی و همکاران در نیجریه کیلیک و همکاران اسلاوچوسکا و سایر تحقیقاتی که در این ضمیه انجام گرفته است اشاره کرد.

در این مطالعه تلاش ما بر این است که مشخص کند روش های آبیاری مدرن چقدر بربهره وری کشاورزی در میان کشاورزان در  استان کرمان موثر است و همچنین میزان بهره وری و محصول نهایی کاربران در دو روش آبیاری مدرن و آبیاری سنتی چقدر متفاوت است. برای این منظور از روش تجزیه اکساکا بلیندر و مدل تجزیه RIF استفاده کردیم. اطلاعات موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه در جنوب استان کرمان در سه شهرستان (جیرفت عنبرآباد و کهنوج( با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار stata مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم و نتایج حاصل را مورد بررسی قرار دادیم.

مواد و روش ها: در این مطالعه با استفاده از روش تجزیه اکساکا بلیندر و تابع تأثیر، بهره وری کشاورزی در دو سیستم آبیاری سنتی وآبیاری مدرن مورد بررسی قرار گرفت. و سپس داده ها با استفاده از نرم افزار Stata مورد تجزیه وتحلیل قرار دادیم.

بحث و نتایج

تجزیه وتحلیل آماری داده ها نشان می دهد که  53درصد از بهره برداران و کاربران مورد آرمون دارای سیستم آبیاری مدرن و 47درصد دارای سیستم آبیاری سنتی می باشند. نتایج آزمون مقایسه میانگین بین این دو گروه نشان داد متوسط تفاوت ارزش کل تولیدات کشاورزی برابر با 65 میلیون ریال در هکتار می باشد و در سطح 5 درصد نیز معنی دار است. , این تفاوت به صورت قابل توجهی برای کاربران  مورد توجه بود.

 

نتایج روش تجزیه اکساکا بلیندر

متوسط بهره وری کشاورزی در آبیاری سنتی                                                                                 7.07

متوسط بهره وری کشاورزی در آبیاری مدرن                                                                                  7.44*

تفاوت در بهره وری کشاورزی                                                                                                   -0.36*

                                                                                             قسمت غیرقابل توضیح                 قسمت توضیح داده شده

کل                                                                                                                -0.19**                     -0.17**

سهم از تفاوت در نوع سیستم آبیاری                                                                  53%                               47%

 

 

نتیجه گیری کلی

نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد تفاوت معنی داری بین متوسط ارزش کل تولیدات کشاورزی برای سیستم های آبیاری مدرن وسیستم آبیاری سنتی در سطح 5 درصد وجود دارد. نتایج مربوط به تجزیه اکساکا بلیندر نشان داد که سهم عوامل توضیحی، کم تر و ناچیزتر از سهم عوامل غیرقابل توضیح در میانگین است و نشان می دهد اگر استفاده از نهاده ها در سیستم سنتی تا سطح میزان نهاده ها درسیستم مدرن باشد، شکاف بهره وری بین دو سیستم آبیاری از بین می رود؛ و هم چنین در حالت کلی سیستم سنتی آبیاری دسترسی کم تری به منابع پربازده دارد. با توجه به نتایج RIF بعد خانوار و تحصیلات دو فاکتور اصلی درمیزان بهره وری کشاورزی می باشد؛ بنابراین با توجه به یافته ها استفاده از سیستم های مدرن آبیاری، بهره وری کاربران کشاورزی را افزایش می دهد؛ بنابراین، با بهبود سیستم آبیاری می توان سطح تولید را ارتقا بخشید و در نهایت به تولیدات بیشتری در ضمینه کشاورزی دست پیدا کرد.


نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.