خبرگزاری سایت تراکتور
۱۴۰۲/۰۶/۲۸
مکانیزاسیون و استفاده از انواع ماشینآلات کشاورزی نقش مهمی در افزایش بهرهوری این بخش دارد ، با این حال با توجه به قیمت بسیار بالای این تجهیزات به نظر میرسد نوسازی و به روز رسانی ماشینآلات و ارتقای مکانیزاسیون کشاورزی نیازمند توجه و اهتمام ویژه نهادهای تصمیمساز در سطح کلان و ملی است.
در همین زمینه رئیس اداره مکانیزاسیون جهاد کشاورزی استان اردبیل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص طرحهای نوسازی و مکانیزاسیون بخش کشاورزی استان اردبیل گفت: طرحهای متعددی برای نوسازی ناوگان ماشینآلات کشاورزی در کشور و استان پیشبینی شده است که در قالب آن اعتبارات اختصاص یافته و ماشینآلات مورد نیاز کشاورزان تامین میشود.
حسین جهدی اضافه کرد: یکی از این طرحها که امسال سری یازدهم آن اجرا می شود، طرح توسعه بخش مکانیزاسیون کشاورزی است که بر اساس آن هر سال اعتباری ابلاغ میشود و بانک کشاورزی به عنوان بانک عامل اعتبارات را به متقاضیان این طرح پرداخت میکند.
وی اضافه کرد: پیش از این، تسهیلات بانکی این بخش با نرخ ۱۸ درصد پرداخت میشد که از این میزان دولت سه درصد را به صورت یارانه پرداخت میکرد و کشاورز عملا با سود ۱۵ درصد این تسهیلات را دریافت میکرد اما سال گذشته نرخ بهره بانکی این تسهیلات از ۱۸ درصد به ۲۳ درصد افزایش یافت ضمن اینکه سه درصد یارانه دولتی حذف شده است.
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: علاوه بر این رقم، ۹ درصد هم به عنوان مالیات بر ارزش افزوده از خریداران اخذ میشود که در مجموع هزینه سنگینی برای کشاورزان بهشمار میرود. در کنار آن کشاورزان و متقاضیان اخذ تسهیلات در فرایند اخذ تسهیلات هم هزینههایی پرداخت میکنند که هزینههای تامین ماشینآلات مورد نیاز کشاورزان را بهشدت افزایش میدهد.
انجمن حمایت از تولید کنندگان و سازندگان به وظایف خود عمل نمیکند
جهدی با تاکید بر لزوم اهتمام و جدیت دستگاههای مسئول نظارتی گفت: واقعیت این است که انجمن حمایت از تولید کنندگان و سازندگان به وظایف خود عمل نمیکند و روند رو به رشد قیمت ماشینآلات بخش کشاورزی در نهایت فشار مضاعفی را به کشاورز و تولید کننده وارد میکند.
وی خاطرنشان کرد: موضوع دیگر این است که پرداخت تسهیلات برای خرید ماشینآلات کشاورزی به نسبت ۸۰ به ۲۰ درصد است یعنی ۸۰ درصد هزینه خرید و تامین ماشینآلات دولتی از طریق تسهیلات دولتی و ۲۰ درصد از طریق آورده متقاضی تامین میشود. بدیهی است به ازای افزایش قیمت ماشینآلات کشاورزی، رقم پرداخت متقاضی هم افزایش مییابد که ممکن است از توان کشاورز خارج باشد.
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی اردبیل در خصوص تولید انواع ماشینآلات کشاورزی در داخل کشور گفت: تراکتورسازی ایران در تبریز و کمباین سازی ایران در اراک عمدهترین تولیدکننده این ادوات کشاورزی در کشور هستند. سایر ادوات کشاورزی هم در استانهای فارس، خراسان رضوی، مرکزی، آذربایجان شرقی، همدان، کردستان و تهران تولید میشود.
جهدی افزود: هرچند برخی از ادوات کشاورزی در استان اردبیل تولید میشود اما تولید کننده رسمی و دارای برند و شناسنامه در استان وجود ندارد و از این بابت اردبیل از تسهیلاتی که در این بخش پرداخت میشود هیچ سهمی ندارد.
بازسازی ماشینآلات کشاورزی در اردبیل نیازمند پنج هزار میلیارد تومان اعتبار است
جهدی خاطرنشان کرد: نکته مهمی که باید مدنظر قرار بگیرد بهرهوری ماشینآلات کشاورزی است، در حال حاضر ۵۰ درصد ماشینآلات کشاورزی در استان عمر بالای ۱۳ سال دارد که عمر مفید آنها تمام شده است در حالی که اگر قرار باشد تنها تراکتور و کمباینهای فرسوده استان بازسازی و نوسازی شود، نیازمند پنج هزار میلیارد تومان هستیم.
رئیس مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با بیان اینکه در موضوع ریزش محصول در کمباین استان اردبیل رتبه سوم یا چهارم کشور را دارد، گفت: در برخی از استانها میزان ریزش محصول بین هفت تا ۹ درصد است در حالی که این میزان در استان اردبیل ۲.۲ درصد است.
این کارشناس بخش کشاورزی با تاکید بر لزوم نوسازی و جایگزینی ناوگان ماشینآلات بخش کشاورزی گفت: جایگزینی ماشینآلات در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و اعتبار لازم هم پیشبینی شد اما اعتبار لازم به این طرح اختصاص نیافت و با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در امنیت غذایی به نظر میرسد در این بخش نیازمند فکر عاجلی هستیم.
وی با اشاره به افزایش هزینههای کشاورزان در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت خواستار توسعه و تجهیز مزارع به دستگاههای مورد نیاز برای کاهش هزینههای کشاورزان شد و افزود: انتظار نمیرود با توجه به قیمت بالای کمباین و نحوه کارکرد آن هر کشاورز یک دستگاه کمباین داشته باشد اما این را هم باید در نظر داشت که کشاورز مجبور است در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت از برخی ادوات دیگر استفاده کند که همه اینها برای کشاورز هزینهبر بوده و قیمت تمام شده محصول را بالا میبرد.
جهدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از ۲۳ هزار دستگاه انواع تراکتور و ۴۳۶ دستگاه کمباین و بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه ادوات کشاورزی در استان فعال است که علاوه بر تامین نیاز استان اردبیل، نیازهای هفت استان دیگر را هم پوشش میدهد و به نوعی اردبیل استان معین هفت استان دیگر است.