۶۰ درصد کمباین‌ها در کشور فرسوده است

خبرگزاری سایت تراکتور

۱۴۰۱/۱۲/۰۴

۶۰ درصد کمباین‌ها در کشور فرسوده است

رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۶۰ درصد کمباین‌ها در کشور فرسوده و خسته‌ هستند.

 کریم ذوالفقاری در نشست ستاد برداشت گندم و کلزا کشور در شرکت کمباین سازی ایران در اراک با اشاره به میزان برداشت غلات سالانه اظهار داشت: سالانه از نیمه اسفندماه 20 میلیون تن برداشت انواع غلات شامل 12 تا 14 میلیون تن گندم، 3 تا 5 میلیون تن جو و کلزا از استان‌های گرمسیر مثل خوزستان شروع و به استان‌های سردسیر مثل اردبیل ختم می‌شود، اوایل کار برداشت که کمباین‌ها سرویس هستند ریزش‌ها در حد قابل‌قبول است اما در اواخر کار به نوعی فقط درو می‌کنیم و متاسفانه ریزش دستگاه‌ها بسیار بالاست.

وی با اشاره به علل ریزش کمباین‌های برداشت غلات، افزود: نخستین مورد دستگاهی است که تولید می‌شود و طبیعتاً در سطح ایده‌آل بین‌المللی نیست که انتظاری که از مجموعه کمباین سازی وجود دارد این است مانند گذشته ارتقای کیفی محصولات را در برنامه خود بگنجاند همچنین کمباین‌های ما واقعاً خسته‌اند و مشکل کمباین داران و کشاورزان را درک می‌کنیم، چرا که عمر استاندارد کمباین در ایران 13 سال است و بر اساس آمارها از 20 هزار دستگاه کمباین موجود در کشور 8 هزار دستگاه زیر سال 13 عمر دارند و 12 هزار دستگاه یعنی 60 درصد کمباین‌های ما فرسوده و خسته‌ هستند.

رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: شرکت کمباین سازی ارتباط بسیار خوبی با سازمان جهاد کشاورزی و بدنه بخش کشاورزی دارد و حمایت از این مجموعه و کمباین سازی‌های بخش خصوصی که به‌صورت محدود تولیداتی دارند را وظیفه خود می‌دانیم، تلاش ما بر این است تسهیلات خط اعتباری مکانیزاسیون را به سمت تقویت تولیدکنندگان داخلی سوق دهیم.

بیشتر بخوانید:

اختصاص عمده تسهیلات مکانیزاسیون به کمباین

 

ذوالفقاری ادامه داد: امسال در بهمن‌ماه خط اعتباری مکانیزاسیون فعال شد و بیشتر اعتبارات را به سمت نوسازی ناوگان برداشت غلات هدایت کردیم، هم اکنون واردات نیز در کنار تولید داخل انجام می‌شود، ولی امیدواریم که روزی اعلام کنیم که کشور به واردات کمباین نیاز ندارد، اما هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم.

وی بیان کرد: افزایش قیمت قطعات یکی از عواملی است که سبب شده کمباین‌ها به‌درستی سرویس نشوند و این نقصان عملکرد بد و ریزش را به همراه دارد این در حالی است که کمباین‌داران علاقه‌مند هستند که اگر نوسازی نرخ معقولی داشته باشد این کار را انجام بدهند، درصد ریزش محصولات هنگام برداشت با کمباین، پنج درصد ثبت شده اما طبق آمار رسمی از 32 سازمان، این آمار چهار و 82 دهم درصد است و این در حالی است که به ازای هر یک درصد ریزش محصول، خسارت سنگینی از لحاظ مصرف منابع آبی و سوخت به کشور وارد می‌شود.

رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: عامل دیگر در ریزش کمباین‌ها در حین برداشت؛ اپراتور دستگاه است کمباین دستگاهی است که اپراتور آن می‌تواند نقش بسیار مؤثری داشته باشد بنابراین در این بخش باید آموزش لازم ارائه شود و سازمان آمادگی کامل برای برگزاری دوره‌های آموزشی را دارد همچنین تقاضای ما از شرکت کمباین‌سازی این است که کمباین کاه کوب تولید نشود هرچند شاید اگر از این دستگاه درست استفاده شود بتواند بازخورد مثبتی داشته باشد اما شرایط فعلی این اجازه را  نمی‌دهد و این موضوع حتما به صورت مکتوب اعلام می‌شود.


نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.