خبرگزاری سایت تراکتور
۱۴۰۱/۱۰/۲۰
وزیر جهاد کشاورزی گفته است اگر میزان تقاضای محصولی بیش از عرضه باشد قاعدتا شاهد تفاوت قیمت از در کارخانه تا بازار خواهیم بود که هم اکنون این مسئله برای تراکتور وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری سایت تراکتور، به نقل ازخبرنگار مهر، تراکتور یکی از ملزومات کشاورزی در عصر جدید است. زمانی با گاوآهن زمینها شخم زده و کشاورزی با روند کند انجام میشد؛ البته بماند که علم جدید میگوید شخم زدن زمین سبب از بین رفتن رطوبت خاک و در نتیجه فرسایش آن میشود. به هر روی تراکتور یکی از ابزار ضروری کشاورزی عصر حاضر است. بر اساس آمارها، تولید این ماشین کشاورزی در کشور تا پیش از سال ۹۸ بین ۱۵ تا ۱۶ هزار دستگاه بوده که سال گذشته ۲۰ هزار تراکتور تولید و امسال تیراژ تولید به حدود ۳۵ هزار دستگاه میرسد. این در حالی است که کشاورزان معتقدند میزان تولیدات کشور پاسخگو نیاز داخل نبوده و کشاورز گاهی حدود ۴ سال در صف انتظار برای خرید یک دستگاه تراکتور معطل میماند.
واگویه های کشاورزان
کمبود بازار و افزایش تقاضا موجب شکل گیری بازار سیاه شده به طوری که با مبلغ ۵۰ میلیون تومان ممکن است نوبتها جابجا شود. فعالان بخش کشاورزی طی پیامهایی که برای مهر ارسال کرده اند به تحریمهای داخلی اشاره دارند. در ادامه خواندن برخی از این پیامها خالی از لطف نیست؛ «بازار تراکتور با قیمت نجومی در اختیار دلال است. چقدر وعده داده می شود…».
«زنگ زدم نمایندگی برای خرید تراکتور، گفت سایت باز نمیشود اما میتواند با قیمت ۵۰ میلیون تومان بالاتر، تراکتور را از جایی تهیه کند. کاش مسئولی دلسوز کشاورز و آبادانی کشور بود. با هزینههای فعلی کود، سم و نگهداری محصولات، کشاورز از کجا میتواند هزینههای این چنینی را در بازار سیاه بپردازد».
«۱۵ هکتار زمین دارم. تراکتور ندارم. توان خرید تراکتور از بازار آزاد را هم ندارم. چند سال است ثبت نام کرده ام اما هنوز اسمم در نیامده است».
«متأسفانه بازار خودرو، سکه و… حیاط خلوت دلالها شده است».
«چند سال در صف تراکتور دولتی بودم موفق به خرید نشدم. یک سالی است که پول را به یکی از واسطهها داده ام قول داده بود آبان تحویل دهد اما هنوز خبری نیست».
«لطفا پیگیر اختصاص ۵ هزار میلیارد تومان بودجهای باشید که برای تسهیلات مکانیزاسیون به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص داده شده اما متأسفانه حتی یک ریال آن به دست کشاورز نرسیده است».
«اهل روستایی هستم که بیشتر کشاورزان آن برای کشت، تراکتور ندارند. اصلاً تراکتور به این روستا نمیآید زیرا افراد گواهینامه نداشته علاوه بر اینکه مساحت زمینها زیاد نیست. از سوی دیگر قدرت خرید تراکتور از بازار آزاد را هم نداریم».
«کشاورزی اهل سیستان و بلوچستان هستم. درخواست تراکتور دادم. مدلهای ۴۷۵ و ۳۹۹ میخواستم اما لوول ۴۰۴ دادند. کارایی برایم نداشت، نگرفتم. لطفاً تدبیری شود تا هرکس به حق خود برسد».
«خود نمایندگی با گرفتن ۵۰ تا ۸۰ میلیون تومان اضافهتر از قیمت تراکتور، در اولین فرصت ثبت نام کرده و تراکتور را تحویل می دهد».
«من مهر برای مدل ۴۷۵ ثبت نام کردم آذر تراکتور را تحویل گرفتم. بر اساس اطلاعیه جهاد کشاورزی استانها برای تراکتور ۴ سیلندر باید سند زمین ۴ هکتار آبی داشت و تراکتور ۶ سیلندر نیاز به سند زمین ۱۰ هکتاری دارد».
«شرکت تراکتورسازی وقتی تراکتور به نمایندگیها تحویل میدهد در ادامه چرا پیگیری نمیشود که این تراکتورها چگونه و به چه کسانی واگذار شده است؟ حداقل از خود شرکت با کشاورز تماس بگیرد تا ببیند تراکتور دست کشاورز رسیده یا خیر».
«بنده ۶ سال است که ثبت نام کرده ام اما بدون ثمر. فکر کنم سراغ کار با گاوآهن برم بهتر است».
«۴ سال است که جهاد کشاورزی ۳ بار اسم مرا رد کرده اما…».
دعوت از سرمایه گذاران برای ساماندهی بازار تراکتور
در ادامه مهر برای پاسخ به وضعیت موجود بازار تراکتور، موضوع را از طریق وزارت جهاد کشاوری پیگیری کرد. سیدجواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی درباره تولید و عرضه تراکتور به خبرنگار مهر گفت: امسال به دلیل اینکه در وزارت جهاد کشاورزی موضوع مردم سازی را پیگیری میکردیم و بخشی از تسهیلات به سمت مردمی سازی رفته است بنابراین پرداخت تسهیلات مربوط به مکانیزاسیون کمی با تأخیر انجام میشود. از ابتدای دی ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای بحث مکانیزاسیون و خرید تراکتور در نظر گرفته شده است. کشاورزان میتوانند بر اساس سهم بندی که انجام شده از این تسهیلات استفاده کنند.
وی درباره گلایه کشاورزان از صف طولانی انتظار برای خرید و دریافت تراکتور هم اظهار کرد: بر اساس ظرفیتی که کشور در تولید تراکتور دارد وزارت جهاد کشاورزی سهمیه بندی کرده و بر مبنای سرانه سطح زیر کشت هر کشاورز سهمیه هر استان تعیین میشود.
وزیر جهاد کشاورزی درباره انحصار موجود بازار تراکتور و قیمت آن در بازار آزاد هم عنوان کرد: متولی تعیین قیمت تراکتور و ماشین آلات سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است؛ البته اگر میزان تقاضای محصولی بیش از عرضه باشد قاعدتاً شاهد تفاوت قیمت از در کارخانه تا بازار خواهیم بود همان طور که در بازار خودرو هم شاهد این مسئله هستیم. بنابراین میزان عرضه تراکتور نسبت به آمار تقاضا کمتر بوده و تفاوت قیمتها ناشی از این امر است.
ساداتی نژاد در پایان گفت: سرمایه گذارانی که علاقه مند به حوزه مکانیزاسیون هستند به ویژه تولید تراکتور دعوت به همکاری میکنیم. وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه ماشین آلات کشاورزی تسهیلات میپردازد اما در این باره نیاز به همکاری سرمایه گذاران بخش خصوصی داریم.