خبرگزاری سایت تراکتور
۱۴۰۱/۱۰/۱۸
خبرگزاری سایت تراکتور : وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده است که باید برای صادرات سقف ماهانه در نظر گرفت تا بازار داخل با مشکل مواجه نشود. گفتوگو با فعالان اقتصادی نشان میدهد صادرات دستوری مانند خوره به جان فعالان بخش کشاورزی خواهد افتاد. آنها عنوان میکنند کشاورزی فرآیندی است که باید برنامه بلندمدت برای آن در نظر گرفته شود و نمیتوان به یکباره صدور یک محصول را آزاد یا ممنوع و محدود کرد. اقدامات اینچنینی موجب میشود بازارهای هدف، واردات از ایران را جدی نگیرند. چراکه آنها نیز امنیت غذایی خود را قربانی تصمیمات ناگهانی سیاستگذاران داخلی ایران نخواهند کرد.
دولت نباید با تصمیمات خلقالساعه، مسیر صادرات کشاورزی را مختل کند. این واکنش صادرکنندگان به اظهارات وزیر جهادکشاورزی، مبنیبر تعیین سقف برای صادرات است. صادرکنندگان میگویند: دولت با تصمیمات ناگهانی، موانع زیادی بر سر راه صادرات ایجادکرده و این موانع سببشده تا صادرات بخش کشاورزی با چالشهای زیادی اعم از؛ ازدسترفتن اعتبار، ازدسترفتن بازارهای هدف و... روبهرو باشد. البته نظرات صادرکنندگان در مورد تصمیم (تعیین سقف برای صادرات محصولات کشاورزی) متفاوت است. برخی معتقدند که دولت نباید بر صادرات محصولات کشاورزی سقف بگذارد و تشخیص این موضوع باید با صادرکنندگان و فعالان بخشخصوصی باشد. برخی دیگر اما معتقدند با توجه به اینکه در ایران کشاورزان از یارانههای انرژی استفاده میکنند، منطقی است که صادرات سقفی داشته باشد و تولیدات کشاورزی که با هزینه پایینی هم انجام میشود، برای مصرف داخلی صرف شود، اما هر دو گروه بر یک نقطه اشتراک نظر دارند و آن نقطه، عدمتصمیمگیریهای خلقالساعه است.
صادرکنندگان میگویند اگر هم قرار بر محدودیت و… است، کمبود نیاز داخل باید از قبل پیشبینی شود تا صادرکننده بداند که قرار است در برههای خاص، صادرات خود را متوقف کند یا کاهش دهد. به عقیده آنها، هرقدر که امنیت غذایی برای ما مهم است، برای دیگر کشورها نیز اهمیت دارد. دخالتهای دولت در صادرات و بدون برنامه بودنش سببشده تا بازارهای صادراتی به ایران اعتماد نکنند و نخواهند با حسابکردن روی واردات از ایران، امنیت غذایی خود را خدشهدار کنند.
به گفته آنان، تولید ناخالص داخلی صنعت و… در ماههای اخیر وضعیت مناسبی داشته؛ اما در کشاورزی شاهد این وضعیت نبودهایم و این موضوع، از تصمیمات خلقالساعه دولت نشات میگیرد. اگر این وضعیت ادامه یابد، نمیتوان به آینده صادرات و تولید در این بخش امیدوار بود.