خبرگزاری سایت تراکتور
۱۴۰۰/۰۹/۰۱
به گزارش خبرگزاری تراکتور به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ فناوری هوش مصنوعی در عصر حاضر، اهمیت و کارایی روزافزونی یافته است. یکی از حوزه هایی که هوش مصنوعی در آن کاربرد زیادی دارد و کمتر مورد توجه قرار گرفته، بخش کشاورزی هوشمند است. در این گزارش به بعضی از تجارب و موارد کاربرد هوش مصنوعی در کشاورزی دنیا می پردازیم:
Plantix: مشاوره دیجیتالی برای بیماری و آفتزدگی محصولات
طبق گزارش FAO ، آفات و بیماریهای گیاهی مسئول از بین رفتن 20 تا 40 درصد از تولیدات جهانی مواد غذایی هستند. این موضوع بهویژه ازنظر معیشت کشاورزان کوچک مقیاس که قطعا" به عملکرد خوب مزرعه وابسته است، موضوعی نگرانکننده است. در پی این مشکل، هوش مصنوعی به کمک کشاورزی آمده است.
برنامه Plantix یک نمونه از این مثالهایی است که از یادگیری ماشینی بهمنظور شناسایی آفات و بیماریهای محصولات زراعی استفاده میکند و گزینههای درمانی متناسب را نیز ارائه میدهد. این قابلیت میتواند به امنیت غذایی کمک کرده و از معیشت کشاورزان کوچک مقیاس نیز حمایت نماید. استارت آپ بریتانیایی PEAT، در نظر دارد با برنامه Plantix secure ، خود به امنیت تولید جهانی مواد غذایی کمک کند. اگر با دوربین گوشی هوشمند از گیاه آلوده به بیماری یا آفت عکس گرفته شود، این برنامه با استفاده از یادگیری ماشینی، تصویر را تجزیهوتحلیل نموده، آن را با اطلاعات موجود مقایسه نموده و درنهایت اطلاعاتی در مورد سلامت گیاه و گزینههای درمانی برای نوع بیماری شناسایی شده، ارائه میدهد. Plantix در درجه اول متخصص محصولات کشاورزی مانند موز، گندم، برنج، سویا، و ذرت که از نظر تأمین مواد غذایی جهانی مهم هستند، است. با هر تصویری که ارسال و تحلیل میشود، به دانش پایگاه دادهای آن افزوده شده و ازآنجاییکه هر بیماری گیاهی، آفت، یا کمبود عناصر غذایی، الگوی خاصی را از خود بهجا میگذارد، بدین گونه امکان تشخیص دقیق را فراهم میکند. طبق PEAT، این نرمافزار اکنون میتواند بیماریها و آفات گیاهی را با دقت حداکثر 95 درصد تشخیص دهد. این نرمافزار تشخیص بیماری، همچنین اطلاعاتی در مورد شیوع بیماریها ارائه میدهد. بنابراین چنین راهحلی میتواند برای مناطق دورافتاده جهان مؤثر واقع گردد.
”روزانه حدود 50000 تصویر به برنامه ارسال میشود و توسط شبکههای عصبی تجزیهوتحلیل میشود. این تصاویر حاوی اطلاعات مختلفی ازجمله مکان و نوع بیماری است. ”کوربیان هارتبرگر از PEAT to RESET توضیح میدهد. "به کمک این دادهها، PEAT میتواند بهطور واقعی نحوه شیوع بیماریها را ردیابی کند و همچنین مواردی را که شیوع آن آسانتر یا دشوارتر است را مدلسازی کند."
با استفاده از هوش مصنوعی آب را در مزرعه ذخیره نماییددر پی خشکسالی، بسیاری از کشاورزان به شیوههای مصنوعی آبیاری مزارع خود روی آوردهاند. بااینحال، داشتن اطلاعات دقیق در مورد وضعیت گیاهان و خاک میتواند به آبیاری هدفمندتر کمک نموده و صرفهجویی بیشتر در مصرف آب را به دنبال داشته باشد. heliopas.ai در انستیتوی فناوری کارلسروهه ( KIT)، تصاویر ماهوارهای، میزان بارندگی و سایر دادهها را از طریق هوش مصنوعی تجزیهوتحلیل و سپس اطلاعات دقیق در مورد وضعیت میدانی منطقه را ارائه میدهد. این اطلاعات از طریق برنامه "Waterfox" در تلفن هوشمند کشاورزان فراخوانی میگردد.
بیشتر بخوانید:
پروژه های تحقیقاتی ایران و فیلیپین در نانو فناوری کشاورزی بررسی شد
Ecorobotix: استفاده از رباتها میتواند مصرف علفکشها را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد
هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و رباتیک امکانات جدیدی را برای کشاورزی فراهم نمودهاند که کنترل علفهای هرز یکی از این قابلیتهاست. تاکنون بهمنظور کنترل علفهای هرز در هر مقیاسی، از روشهای سنتی پاشیدن مواد شیمیایی توسط تراکتور و ..، استفاده میشد، البته که چنین رویههایی دقیق نبوده و از میزان زیادی سموم جهت کنترل علفهای هرز استفاده مینمایند. برخی از انواع علفکشها همچنین میتوانند در تجزیه کلنیهای زنبورعسل، که بهعنوان گردهافشان طبیعی گیاهان عمل میکنند، نقش داشته باشند. رباتهای کنترل علفهای هرز یکی از راههای صرفهجویی در مصرف سموم دفع آفات، است. استراتژی کشاورزی و غذایی که در سال 2020 توسط کمیسیون اروپا بهعنوان بخشی از معامله سبز اروپا، منتشر شده است، به دنبال ایجاد پایداری در سیستمهای غذایی اتحادیه اروپا است. هدف کلیدی این استراتژی، کاهش استفاده از سموم دفع آفات در اتحادیه اروپا است و در نظر دارد تا سال 2030، کل مصرف سموم، خطر سموم، و استفاده از سموم خاص خطرناک را تا 50 درصد کاهش دهد.
شرکت سوئیسی EcoRobotix یک ربات سبک، خورشیدی و خودران تولید کرده است که بهطور مؤثر علفهای هرز را از بین میبرد، اما فقط از میزان بسیار کمی علفکش استفاده میکند. طبق گفته این شرکت، ربات "AVO" تا 95 درصد کمتر از مقدار مواد شیمیایی مصرفشده در روشهای معمول، استفاده میکند. این ربات به دوربین، حسگرهای GPS و یک برنامه مبتنی بر هوش مصنوعی مجهز بوده که به ربات در شناسایی علفهای هرز کمک مینماید و سپس میکرو دوزهای علفکش از طریق "بازوان" ربات بر روی علفهای هرز پاشیده میشود. این ربات توسط تلفنهای هوشمند قابل کنترل بوده و مانند یک میز چرخدار به نظر میرسد. کاربران اطلاعات مربوط به مرزهای میدانی و خطوط میدانی را در نرمافزار رابط کاربری وارد نموده، سپس سیستم از این طریق، مسیریابی میکند. بسته به میزان نور خورشید و وسعت زمین، این ربات میتواند تا ده هکتار در روز کار کند (ازجمله قابلیت کار در شب را نیز دارد). این مدل که هنوز در دست توسعه است، در حال حاضر عمدتا" در مزارع چغندر و کلزا عملکرد خود را به اثبات رسانده است. EcoRobotix در حال حاضر در حال بهروزرسانی این نرمافزار برای کشتهای دیگر است.