خبرگزاری سایت تراکتور
۱۳۹۹/۱۰/۰۳
بازار ثبت نام تراکتورهای سهمیهای جهادکشاورزی این روزها متلاطم شده به طوری که باعث ایجاد رانتهای چندصدمیلیونی و حتی باز شدن پای نماینده مجلس به این موضوع شده است.
به گزارش خبرگزاری سایت تراکتور به نقل از عصر اترک، اختلاف ۲۰۰ میلیون تومانی قیمت تراکتورهای سهمیه ای جهاد کشاورزی با بازار آزاد به مشوقی برای خریداران تبدیل شده است.
این اشتیاق برای خرید تراکتور در روزها و ماه های اخیر به حدی رسیده که تعداد متقاضیان چند صد برابر تعداد سهمیه اعلام شده از سوی وزارتخانه شده و باعث ورود افراد تاثیر گذار و حتی کارمندان بانک و ایجاد رانت شده است.
حواشی این ثبت نام ها و سهمیه ها به امضای طومار اعتراض مردمی و کشیده شدن پای نماینده مجلس به این موضوع و حساسیت در بین مسئولان شده است بطوری که اعلام شده با دقت نظر بیشتری، افراد انتخاب خواهند شد.
مسئولان سازمان جهاد کشاورزی اختلاف قیمت تراکتورهای سهمیه ای با بازار آزاد و سختگیری های بانک ها را عامل نارضایتی عنوان می کنند.
بانک ها هم اجرای ابلاغیه و دستورالعمل های شرایط متقاضیان و راستی آزمایی خوداظهاری های متقاضیان را عاملی برای ایجاد مشکلات برمی شمرند.
اما متقاضیان نظر دیگری دارند و حذف اسامی افراد واجد شرایط و جایگزینی افراد سفارشی و رانت ایجاد شده را دلیل اصلی نارضایتی خود عنوان می کنند.
حذف اسامی وارد شده با رانت
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی در باره حواشی تخصیص تراکتورهای جهاد کشاورزی شهرستان شیروان به کشاورزان گفت: نام کسانیکه با رانت به لیست نهایی تخصیص تراکتورها، راه یافته بودند، توسط این اداره از لیست حذف شد.
علی جدی افزود: بعداز شنیدن درد و دل کشاورزان، نسبت به نحوهی امتیازبندی سابق این طرح اعتراض کردم و جهاد کشاورزی در همین راستا، جلسه ای با حضور مدیران این اداره برگزار و نحوهی امتیاز بندی را بررسی کرد.
وی اظهار کرد: موارد مختلفی از جمله فارغ تحصیلان کشاورزی، میزان مالکیت زمین متقاضیان بررسی و نام کسانیکه با رانت به لیست نهایی راه یافته بودند توسط اداره جهاد کشاورزی شیروان از لیست حذف شدند.
اختصاص 19 تراکتور به کشاورزان شیروانی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیروان نیز در این باره گفت: پس از بررسی یک هزار پرونده متقاضی تراکتور سهمیه ای، تعداد 19 تراکتور طبق سهمیه ای که پیش از این استان اعلام کرده بود به واجدین شرایط اختصاص داده شد.
مهران حیاتی اظهار داشت: هر ساله وزارت جهاد کشاورزی در خصوص سهمیه تراکتورها تعدادی را به استان ها تخصیص می دهد و متعاقبا سازمان ها هم سهمیه ای را به شهرستان ها تخصیص می دهند، در سال معمولا دو مرتبه در نیمه اول و نیمه دوم سال این سهمیه اختصاص داده می شود.
وی افزود: در نیمه اول سال جاری قیمت ها آنچنان تفاوت با بازار آزاد نداشت و حتی متقاضی زیادی هم نداشتیم اما متاسفانه اختلاف قیمت بالا در نیمه دوم سال که الان در آن قرار داریم ایجاد شده و تراکتور سهمیه ای 250 میلیون تومانی در بازار آزاد به قیمت 500 الی 550 میلیون تومان خرید و فروش می شود.
حیاتی با بیان اینکه 19 سهمیه برای شهرستان شیروان در نظر گرفته شد، گفت: علاوه بر آن بخشنامه ای برای هر شهرستان صادر شد که متقاضیان باید فارغ التحصیلان بخش کشاورزی باشند یا اینکه فرد 50 هکتار دیم و 30 هکتار زمین آبی داشته باشد.
وی تصریح کرد: از ابتدای سال حدود یک هزار نفر متقاضی تراکتور در شهرستان شیروان نام نویسی کردند که 90 درصد آنها هم شرایط لازم را داشتند لذا برای اینکه حق و ناحق نشود برای متقاضیان طبق شاخصه های عمومی و تخصصی امتیازی تعیین کردیم و درخواست ها را در بین 4 مرکز کشاورزی شهرستان توزیع کردیم.
مدیر جهاد کشاورزی شیروان با بیان اینکه پراکنش محلی و میزان ضریب اسب بخار هر منطقه را نیز در نظر گرفتیم، گفت: پس از دریافت فرم خود اظهاری متقاضیان، جلسه ای با حضور معاونین و حراست اداره شهرستان، روسای مراکز کشاورزی شهرستان، نماینده فرماندار، نماینده دکتر جدی، بانک کشاورزی، رئیس اداره عشایری و سایر مرتبطین انجام شد و به تنهایی در این خصوص تصمیم گیرنده نبودیم.
حیاتی تاکید کرد: در این جلسه متقاضیانی که بالاترین امتیازها را کسب کرده بودند احصاء و دعوت شدگان در راستای تصمیم گیری کشاورزی نظر دادند و افرادی که صلاحیت این سهمیه را از نظر تمام جوانب داشتند انتخاب و در نهایت صورت جلسه افراد انتخاب شده که با رای همه افراد بود به بانک معرفی و هم اکنون در سیر مراحل بانکی هستند.
وی با بیان اینکه در این دوره حق به حق دار رسید، خاطرنشان کرد: در چند سال گذشته روستایی مثل جنگاه که سهمیه ای نداشته اما در این دوره تخصیص و از این میزان دو سهمیه نیز به فارغ التحصیلان بخش کشاورزی اختصاص داده شد.
اختلاف قیمت ها سبب افزایش متقاضی شده است
هادی قهرمانیان، مدیر جهادکشاورزی شهرستان مانه و سملقان گفت: در سال 97 در حالی که قیمت هر تراکتور سهمیه ای 70 میلیون تومان بود، کشاورزان تمایلی برای خرید نداشتند .
قهرمانیان با بیان اینکه تنها دلیل افزایش تعداد متقاضیان، اختلاف قیمت چند صد میلیون تومان تراکتورهای سهمیه ای و بازار آزاد است، اظهار کرد: قیمت تراکتور سهمیه ای حدود 240 میلیون است که در بازار آزاد بیش از 400 میلیون تومان معامله می شود وهمین اختلاف قیمت زیاد باعث افزایش تعداد متقاضی شده است.
وی افزود: هم اکنون فقط 30 سهمیه برای شهرستان وجود دارد در حالی که 650 نفر متقاضی دریافت تراکتور سهمیه ای ثبت نام کرده اند و با توجه به تعداد و سهمیه اختصاص یافته قطعا بسیاری از این افراد باید از لیست خارج شوند.
قهرمانیان تصریح کرد: ثبت تقاضاهای قبلی، توزیع منطقه ای بر اساس وسعت شهرستان و همچنین آیین نامه هایی که براساس آن هکتار مشخصی از زمین های کشاورزی دیم و آبی برای متقاضی در نظر گرفته شده است از معیارهای انتخاب افراد است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین سختگیری در پرداخت تسهیلات از سوی بانک که آن هم نشات گرفته از اختلاف قیمت تراکتورها است باعث اعتراض ها شده است.
بیشتر بخوانید:
قیمت تمام شده ماشینآلات کشاورزی افزایش یافته است / ماشین آلات کشارزی به دست کشاورزان واقعی نمیرسد