اقتصاد 24
۱۳۹۹/۰۴/۲۱
رییس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان تجهیزات کشاورزی حمید رضا نامی گفت: افزایش قیمت در دو یا سه مرحله اتفاق افتاده است برای مثال تراکتور مدل شش سیلندر سال گذشته ۱۳۰ میلیون تومان بود که در حال حاضر تقریبا دو برابر شده است. در مجموع میتوان گفت به طور متوسط قیمت تراکتور و کمباین نسبت به سال گذشته دو برابر شده است.
به نقل از خبرگزاری اقتصاد 24: در مصاحبه ای آقای حمیدرضا نامی رییس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان تجهیزات کشاورزی در مورد افزایش قیمت تراکتور و کمباین در هفتههای اخیر گفت: این افزایش مربوط به روزهای اخیر نیست و ریشه در سال ۱۳۹۸ دارد. بخشی از این افزایش قیمت قابل توجیه است و مربوط به قیمت مواد اولیه است، اما بخش دیگر به دلیل عدم وجود رقابت در فضای تولید این تجهیزات است. شرایط تولید تراکتور و کمباین انحصاری بوده و باعث این اتفاقات ادامهدار میشود.
وی ادامه داد: این افزایش قیمت در دو یا سه مرحله اتفاق افتاده است برای مثال تراکتور مدل شش سیلندر سال گذشته ۱۳۰ میلیون تومان بود که در حال حاضر تقریبا دو برابر شده است. در مجموع میتوان گفت به طور متوسط قیمت تراکتور و کمباین نسبت به سال گذشته دو برابر شده است.
آقای نامی با انتقاد از وجود انحصار در تولید تجهیزات کشاورزی گفت: شاید تحمیل قیمت فولاد در این افزایش قیمت بیتاثیر نباشد، اما مشکل اصلی این است که این بازار کاملا انحصاری هستند. همچنین مشاهده میشود برای این تجهیزات بازارهای ثانویه ایجاد میشود یعنی وقتی کشاورزی برای تامین مستقیم مراجعه میکند قادر به آن نیست، اما دلالان به راحتی میتوانند آن را تامین کنند. وقتی فضا انحصاری باشد به راحتی میتوان بازار را کنترل و حتی کمبودهای مقطعی ایجاد کرد، اما در صورت رقابتی شدن این اتفاقات روی نخواهد داد.
رییس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان تجهیزات کشاورزی خاطرنشان کرد: متاسفانه در کشور ما برای افزایش قیمتها هیچگاه آنالیز قیمت تمام شده مثل تمام نقاط دنیا انجام نمیشود. مثلاً در حوزه خرید گندم نیز این موضوع مشاهده میشود و دولت نه بر اساس قیمت تمام شده بلکه بر اساس توان خرید، قیمت تضمینی گندم را اعلام میکند. همچنین دولت موظف است قیمت تضمینی گندم را قبل از فصل کشت اعلام کند، اما معمولاً این کار را پس از آن انجام میدهد و این باعث شد که امسال برخی از کشاورزان در حالیکه کشت گندم را انجام داده بودند، کشت مزرعه را به سایر محصولات تغییر دهند.این افزایش قیمت تراکتور و کمباین و سایر ادوات کشاورزی برای کشاورزان ما که توان خریدشان افزایش نیافته است گران تمام میشود و باعث روی اوردن کشاورزان به روش های قدیمی کشت و ادوات قدیمی ناکارآمد و یا کم کارآمد میشود.