سارا یوسف ابادی
۱۴۰۳/۱۲/۱۵
از سال ۱۴۰۱ تاکنون، ۴۱ واحد تولید تراکتور و کمباین در کشور تعطیل شدهاند و تنها دو واحد فعال باقی ماندهاند. افزایش قیمت تراکتور در سال جاری به دلیل تغییرات قیمت ارز و افزایش هزینههای تولید اعمال شده است. تولیدکنندگان ملزم به تأمین ارز از بازار تبادلی هستند که هزینه بیشتری نسبت به ارز نیمایی دارد. همچنین، ۶۵ درصد ناوگان ماشینآلات کشاورزی فرسوده هستند.
مشکلات تولید شامل کمبود انرژی، قطع برق، عدم اعطای تسهیلات و مقررات خلقالساعه است. کشاورزان به افزایش قیمت تراکتور اعتراض کردند، اما توضیحات سازندگان در مورد هزینههای تولید آنها را قانع کرد. تسهیلات ۵ همتی با بهره ۱۸ درصدی برای خرید تراکتور به کشاورزان اختصاص یافته که بازپرداخت آن با این میزان بهره دشوار است.
تعطیلی ۴۱ واحد تولید تراکتور و کمباین در دو سال گذشته / تخصیص تسهیلات ۵ همتی به کشاورزان با بهره ۱۸ درصد
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان ماشینها و ادوات کشاورزی ایران، حسین صالحی، اعلام کرد که تا سال ۱۴۰۱، ۴۳ واحد تولیدکننده و تأمینکننده تراکتور و کمباین در کشور فعال بودند، اما اکنون تنها دو واحد فعال هستند و مابقی تعطیل شدهاند.
صالحی در پاسخ به پرسشی در مورد افزایش مجدد قیمت تراکتور در سال جاری توضیح داد که تغییرات قیمت ارز که برای واردات مواد اولیه مورد نیاز است، باعث این افزایش قیمت شده است. تولیدکنندگان ناچار هستند ارز خود را از بازار تبادلی که قیمت آن بیشتر از ارز نیمایی است، تأمین کنند.
وی افزود که ۶۵ درصد ناوگان ماشینآلات کشاورزی ایران فرسوده هستند و بسیاری از تراکتورهای موجود بیش از پنج دهه قدمت دارند و همچنان در مزارع مورد استفاده قرار میگیرند که این امر موجب افزایش مصرف سوخت شده است.
صالحی همچنین به مشکلات دیگری نظیر نبود انرژی کافی برای تولید، قطع برق دو روز در هفته، عدم اعطای تسهیلات ریالی، مقررات خلقالساعه، سختگیریهای بیش از حد به تولیدکننده و دستوری بودن قیمتها اشاره کرد.
عطالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران، به ایلنا گفت که کشاورزان به دلیل افزایش قیمت تراکتور اعتراض داشتهاند، اما توضیحات سازندگان در مورد هزینههای تولید آنها را قانع کرده است که این افزایش قیمت ضروری بوده است.
مدیرعامل بانک کشاورزی اعلام کرد که تسهیلات ۵ همتی برای خرید تراکتور به کشاورزان اعطا شده، اما بهره ۱۸ درصدی این تسهیلات بازپرداخت وام را برای کشاورزان دشوار کرده است.