۱۴۰۳/۱۲/۰۸
مقاله به بررسی نقش روشهای مبتنی بر گاوآهن در مقابل روشهای بدون وارونگی خاک پرداخته و نتایج تحقیقات ۲۰ سال گذشته توسط دانشمندان **Teagasc** را مرور میکند. **درموت فریستال** از **Teagasc** توضیح میدهد که سیستمهای بدون وارونگی خاک در برخی شرایط مزایای قابلتوجهی از جمله کاهش هزینهها، بهبود بهرهوری و افزایش جمعیت کرمهای خاکی دارند، اما در شرایط ایرلند این مزایا ممکن است محدود باشد. همچنین تأثیر کشت بدون گاوآهن بر عملکرد گندم و نیتروژن مورد بررسی قرار گرفته است. چالشهایی مانند تهدید علفهای هرز و مشکلات ناشی از پاییزهای مرطوب و بهارهای دیررس نیز مورد توجه قرار گرفتهاند، و به کشاورزان توصیه میشود که رویکرد انعطافپذیری اتخاذ کنند.
مقایسه شخمزنی با گاوآهن و روشهای بدون وارونگی خاک
تحقیقات انجامشده در ۲۰ سال گذشته توسط دانشمندان Teagasc، همچنان اهمیت روشهای مبتنی بر گاوآهن را تأیید کرده است. این مطالعات در Knockbeg، واقع در شهرستان Carlow انجام شدهاند.
درموت فریستال از Teagasc در این رابطه توضیح داد:
"در اوایل دهه ۲۰۰۰، به دلیل صرفهجویی در نیروی کار، افزایش سرعت عملیات، کاهش هزینهها، بهبود عملکرد محصول و بهینهسازی ساختار خاک، توجه به سیستمهای جایگزین کاشت افزایش یافت.مانند هر فناوری جدید، لازم بود این ادعاها در یک آزمایش بلندمدت بررسی شوند تا اثرات تجمعی آنها مشخص گردد.
در سالهای اخیر، معیارهای زیستمحیطی مانند میزان کربن خاک و انتشار گازهای گلخانهای نیز در این مطالعات لحاظ شدهاند."
بررسی تأثیر روشهای کاشت بر عملکرد گندم
بر اساس تحقیقات، تأثیر دو روش کاشت (گاوآهن در برابر min-till و ترکیب کاه) طی یک مطالعه هفتساله، که محصول اصلی آن گندم زمستانه بود، بررسی شد.
در ادامه، روشهای مختلف مصرف نیتروژن در سیستمهای متداول و min-till ارزیابی شدند. همچنین، یک پژوهش نهساله تأثیر شخمزنی و تناوب زراعی را تحلیل کرد.
نتایج نشان داد که عملکرد گندم زمستانه در سیستمهای متداول و min-till اغلب مشابه است، مگر در سالهای مرطوب که عملکرد min-till کاهش داشت.
مقایسه هزینهها و بهرهوری
مطالعات نشان داد که روشهای بدون گاوآهن هزینههای کمتری دارند و نرخ کار آنها بالاتر است. بااینحال، میزان این صرفهجویی به عمق عملیات min-till بستگی دارد.
با در نظر گرفتن هزینهها در سطح سال ۲۰۲۴، تحقیقات Knockbeg نشان داد که هزینه کاشت با min-till معادل ۶۷٪ هزینه روشهای مبتنی بر گاوآهن است.
همچنین، هزینه کاشت مستقیم تنها ۳۰٪ هزینه روشهای گاوآهنی را شامل میشد.
تأثیر بر خاک و محیطزیست
با وجود نیاز به مطالعات دقیقتر درباره کربن خاک، نتایج نشان داد که سیستمهای کشت تأثیر محسوسی بر سطح کربن خاک ندارند.
بااینحال، استفاده از روشهای min-till باعث افزایش جمعیت کرمهای خاکی و حلزونها میشود.
فریستال در این باره گفت:
"سیستمهای بدون وارونگی خاک معمولاً بازده بالاتر، هزینه کمتر و برخی مزایای خاکی را به همراه دارند.اما در شرایط ایرلند، گاهی مزایای آن بیش از حد برآورد میشوند. در اقلیم ما، تأثیر این روشها بر کربن خاک و گازهای گلخانهای محدود است، درحالیکه ترکیب کاه و پوشش گیاهی میتواند مؤثرتر باشد."
چالشها و توصیهها برای کشاورزان
از آنجایی که پاییزهای مرطوب و بهارهای دیررس میتوانند چالشهایی برای روشهای بدون وارونگی خاک ایجاد کنند، فریستال توصیه میکند که کشاورزان در صورت استفاده از این روشها، رویکردی انعطافپذیر داشته باشند.
او همچنین خطر علفهای هرز در سیستمهای min-till را مورد تأکید قرار داد.
فریستال اشاره کرد که بستر بذر کهنه، شخمزنی و تناوب زراعی میتوانند در کنترل علفهای هرز نقش مؤثری ایفا کنند.
در نهایت، کاشت زودهنگام، افزایش دمای هوا، کاهش برخی سموم علفکش و ایجاد مقاومت در برابر آنها میتواند موجب تغییر استراتژیهای کشاورزان در مدیریت علفهای هرز شود.