خبرگزاری سایت تراکتور
۱۴۰۳/۰۸/۰۷
یک روز برق، یک روز کمبود نهادهها و یک روز سوخت؛ این درد دل کشاورزان استانهای مختلف است که از راه کشاورزی و زراعت ارتزاق میکنند، اما در میان این همه گرفتاری و مشکلات مشخص نیست که تا چه زمان میتوانند بر ادامه مسیر اصرار بورزند.
کمبود سوخت
کشاورزان بیشتر استانها عقیده دارند که دولت نهتنها در این یک دهه اخیر از آنها حمایت نکرده، بلکه با قیمتگذاریهای دستوری و برخی تصمیمات نادرست اقتصادی یک روز نهادههای موردنیازشان مانند سم و کود را گران و نایاب کرده و یک روز به بهانه کمبود برق، چاههای کشاورزیشان را خاموش میکند. امروز اما نوبت به سوخت گازوئیل تراکتورهای برخی از استانها رسیده است. کشاورزان عقیده دارند گازوئیل نیست! و سهمیهای که دریافت میکنند هم کفاف نمیدهد و شرکت نفت هم به آنها گازوئیل نمیدهد تا از آن در کشاورزی استفاده کنند آن هم درست در زمانی که سال آبی آغاز شده است. مسوولان اما عقیده دارند که قصوری متوجه آنها نیست و این روندی تکراری است که در همه زمینهها از قیمتگذاری شیر تا نهادهها و... وجود دارد و در سالهای اخیر کشاورزان استانها به آن عادت کردهاند.
آیا پای جهاد کشاورزی در میان است؟
برخی از مسوولان شرکت پخش فرآوردههای نفتی درباره کمبود گازوئیل میگویند: سهمیه گازوئیلی که به کشاورزان استانها اختصاص پیدا میکند بر اساس فهرستی است که سازمان جهاد کشاورزی تنظیم و به شرکت نفت ارسال میکند. به گفته این عده سهمیه تراکتورها یک فرمول دارد که در اختیار جهاد کشاورزی است، در این فرمول سطح زیر کشت، فصل زراعی، نوع کشت، زمان درو و شخم و کار تراکتور و... را در نظر گرفته و یک سهمیه تخصیصی اعلام میکنند. این عده تاکید میکنند شرکت نفت فقط موظف است که طبق فهرست و اعلام نیازی که سازمان جهاد کشاورزی استانها داشته سوخت موردنیاز تراکتورداران را تامین کند و هیچ دخل و تصرفی هم توسط شرکت نفت در این بین صورت نمیگیرد و کشاورزان و تراکتورداران باید از جهاد کشاورزی پیگیر باشند.
بیشتر بخوانید:
تراکتورداران قلعهگنج در تامین سوخت مشکل دارند
چالش در فصل کشت پاییزه
در همین راستا چندی پیش رئیس انجمن صنفی کشاورزان خوزستان از بحران کمبود سوخت گازوئیل و ایجاد چالش برای کشاورزان خوزستانی در فصل کشت پاییزه خبر داده بود. مسعود اسدی پیشتر در گفتوگو با «ایسنا»، با اشاره به روبهرو شدن کشاورزان خوزستانی با چالش سوخت، اظهار کرد: بازه زمانی فعلی، پرفعالیتترین فصل کشاورزان و تراکتورداران است. در این فصل کشاورزان مشغول آمادهسازی زمینهای کشاورزی برای کشت پاییزه هستند، بنابراین شاهد بیشترین میزان مصرف سوخت هستیم. رئیس انجمن صنفی کشاورزان خوزستان با اشاره به ضرورت تامین سوخت کشاورزان گفت: با توجه به اینکه کشاورزان به وسیله موتورپمپها، اراضی را آبیاری میکنند و از سویی برخی دیگر از کشاورزان در حال شخم زدن اراضی برای کشت چغندر، کلزا و گندم هستند، بنابراین نیاز شدیدی به سوخت دارند.
اسدی با اشاره به نبود سوخت گازوئیل در بسیاری از شهرستانها ادامه داد: کشاورزان با مراجعه به جهاد کشاورزی شهرستانها، از نبود حتی یک لیتر سوخت در بسیاری از شهرستانهای استان خبر میدهند. اسدی با اشاره به علت کمبود سوخت عنوان کرد: متاسفانه چند سال است که با آمارهای غیرواقعی سازمان جهاد کشاورزی روبهرو هستیم. در گذشته آمار سطح زیر کشت توسط سازمان کشاورزی دستکاری و میزان سطح زیرکشت محصولات استان به صورت صوری کاهش داده میشد. مشکل امروز کشاورزان نیز ناشی از عواقب ارائه آمارهای نادرست به وزارت جهاد کشاورزی است چون وزارت به اندازه سطح زیرکشت اعلامشده، سوخت و کود شیمیایی تخصیص میدهد.
انتظار باروری با دستهای خالی
آیا میتوان از زمین انتظار باروری داشت، وقتی دستان زحمتکش کشاورزان، خالی از ابزار است؟ این سوال یکی از دغدغههای کشاورزان کرمانشاهی است. این عده معتقد هستند ستونهای محکم امنیت غذایی ما، اکنون با کمبود گازوئیل، به چالش کشیده شدهاند. این بحران، نه فقط تهدیدی برای معیشت آنان، بلکه ضربهای به آینده همه ماست.