سارا یوسف ابادی
۱۴۰۳/۱۱/۱۰
هر ساله بخش قابلتوجهی از محصولات کشاورزی ایران به دلیل فرسودگی کمباینها، کمبود صنایع تبدیلی و نبود الگوی کشت از بین میرود. رئیس اتاق اصناف کشاورزی اعلام کرده که سالانه بین ۳۰ تا ۳۵ درصد از محصولات هدر میرود. بهبود این وضعیت نیازمند نوسازی ماشینآلات، توسعه صنایع تبدیلی، و اجرای الگوی کشت تعاونی است.
فرسودگی کمباین و کمبود صنایع تبدیلی؛ عوامل اصلی هدررفت محصولات کشاورزی
رئیس اتاق اصناف کشاورزی اعلام کرد که هر سال بخش قابلتوجهی از محصولات کشاورزی به دلیل فرسودگی کمباینها، کمبود صنایع تبدیلی و نبود مصوبه الگوی کشت از بین میرود.
به گزارش بازار، قاسم پیشهور با استناد به آمار فائو اظهار داشت که سالانه بین ۳۰ تا ۳۵ درصد از محصولات کشاورزی هدر میرود. بخشی از این هدررفت در مرحله برداشت، به دلیل فرسودگی کمباینها رخ میدهد و بخش دیگر به علت کمبود یا نبود صنایع تبدیلی و عدم اجرای آمایش سرزمینی از بین میرود.
وی تأکید کرد که به دلیل نبود الگوی کشت مشخص، بسیاری از کشاورزان بدون در نظر گرفتن بازار هدف و صرفاً بر اساس سود کوتاهمدت، محصولات خود را کشت میکنند. این موضوع باعث مازاد یا کمبود تولید شده و تعادل بازار را بر هم میزند.
پیشهور در خصوص راهکارهای کاهش ضایعات محصولات کشاورزی افزود: در کشاورزی خردهمالکی، کشاورزان اغلب بدون توجه به نیاز بازار اقدام به کشت میکنند، اما در صورت اجرای الگوی کشت تعاونی، میتوان بخشی از این هدررفت را کنترل کرد. به این ترتیب، صادرات و واردات نیز بر اساس الگوی کشت و آمایش سرزمینی تنظیم خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد که هر سال، بخشی از محصولات کشاورزی به دلیل نبود سیاستهای صادراتی پایدار و تصمیمگیریهای مقطعی از بین میرود. در حالی که با ایجاد یک نظام صنفی مستقل، ثبت اطلاعات دقیق و ارائه دادههای آماری به وزارت جهاد کشاورزی، امکان مدیریت و برنامهریزی بهتری در این بخش فراهم خواهد شد.